Potrivit acestei ample cercetari realizate pe circa cinci milioane de suedezi adulti, nascuti intre 1938 si 1991, riscul de cancer ar creste cu 10% la barbati si cu 18% la femei la fiecare 10 centimetri in plus, relateaza bzi, care citeaza AFP. Acest lucru inseamna ca o femeie de 1,72 metri risca cu 18% mai mult sa dezvolte un cancer fata de una de 1,62 metri.

Rezultatele studiului, care nu a fost publicat inca, au fost prezentate la Barcelona, la o Conferinta a Societatii europene de endocrinologie pediatrica, de catre dr Emeli Benyi de la Institutul suedez Karolinska. Acestea confirma precedentele studii, care stabilisera deja o legatura intre inaltime si cancer, dar care se desfasurasera pe un esantion de populatie mult mai mic.

Cercetarea suedeza a ajuns la concluzia ca femeile inalte risca cu 20% mai mult sa dezvolte cancer la san la fiecare zece centimetri in plus, iar barbatii si femeile cu inaltime superioara mediei prezinta un risc mai mare cu 30% sa faca melanom.

Un studiu precedent, publicat in 2013 in Statele Unite, aratase ca femeile inalte risca cu 13% mai mult sa faca anumite tipuri de cancer (san, ovare, rect, sange, tiroida) la fiecare zece centimetri suplimentari. Autorul studiului subliniase ca tipurile de cancer rezulta „dintr-un proces legat de crestere”, fiind logic sa se creada ca hormonii de crestere pot „mari riscul de cancer”.

Esti inalt ? Ce boala poti sa faci si cat de mare este riscul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *